Anasayfa / Genel / BOLU’NUN İLK VE TESCİLLİ COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNÜ GÖYNÜK TOKALI ÖRTMESİ

BOLU’NUN İLK VE TESCİLLİ COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNÜ GÖYNÜK TOKALI ÖRTMESİ

 

Bolu’nun ilk ve tek Coğrafi İşaretli ürünü olan Göynük Tokalı Örtmesini Bolu’da düzenlenen toplantıda tanıttık

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde, Bolu Belediyesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğü, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, Bolu Ziraat Odası Başkanlığı, Gıda Mühendisleri Odası İl temsilciliği, Ziraat Mühendisleri Odası İl temsilciliği ve Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) işbirliği ile düzenlenen “Türkiye’de Coğrafi İşaretler ve Bolu” isimli toplantı Bolu Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleşti.

Bolu Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen toplantıda bir sunum gerçekleştiren Belediyemiz Kültür ve Sosyal Hizmetler Müdürü Sibel Bozdağcı yaptığı açıklamada ‘Halen yaşayan bir tarih olan ilçemizde Kültürel Değerler ve Gelenekler, Giyim Kuşam, Folklor, Mutfak Kültürü ve Sosyal İlişkiler orjinalliğini koruyarak yaşatılmaktadır’dedi.

Bozdağcı açıklamasında; Göynük gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bölgemizde yerel miraslarımıza sahip çıkmak adına Göynük Belediyesi olarak, ilçemizde coğrafi işarete konu olabilecek ürünlerimizin tespiti amacıyla bir çalışma başlatıldı. Gerçekleştirdiğimiz çalışmalar kapsamında niteliği, ünü ve diğer özellikleriyle ilçemizle özdeşleşmiş ürünlerin tespiti yapıldı. Belediyemize ait İktisadi Kamu İşletmesi tarafından ilk olarak Göynük Tokalı Örtmesi’nin Coğrafi İşaret tescili ile ilgili başvurusunu gerçekleştiridik. Türk Patent Enstitüsüne 2015 yılında yaptığımız başvuru gerekli incelemenin yapılmasının ardından kabul edilerek Göynük Tokalı Örtmesi Bolu ilinin ilk ve tek coğrafi işaretli ürünü olarak 2016 yılının Ağustos ayında tescillendi.

Diğer taraftan müracaatla birlikte, Göynük Belediyesi bünyesinde hizmete açılan “Yöresel El Sanatları Eğitim Merkezi”nde de Tokalı Örtmeler Göynüklü kadınlar tarafından dokunmaya başlandı. El Sanatları Eğitim Merkezimizde çalışan Göynüklü kadınlar bu sayede hem sosyalleşirken, hem de aile ekonomilerine katkı sağlıyorlar.”

“Göynük Belediyesi olarak Coğrafi İşaretli ürünlerin tespiti ve tescili ile ilgili yaptığımız çalışmada amacımız, yöremize özgü ürünlere Coğrafi İşaret alarak yok olmamaları, bozulmamaları, oldukları gibi korunmaları için kayıt altına alınmalarını sağlayarak gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarabilmektir.” derken “Ayrıca Coğrafi İşaret tescili ile üreticilerimizin haksız rekabete karşı korunmalarını sağlarken, tüketicilerin de doğru ürünleri almaları ya da doğru lezzetleri tatmaları için bir farkındalık sağlanmasını hedeflemekteyiz “dedi.

Hakkında Göynük Belediyesi

Bunumu arıyorsunuz ?

BOLU İLİ GÖYNÜK İLÇESİ SOFUALİ MAHALLESİ ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ İSTASYON ALANI AMAÇLI UYGULAMA VE NAZIM İMAR PLAN DEĞİŞİKLİĞİ ASKI İLANI